till er rökare

Sluta röka är alltid en hälsovinst

Andelen rökare är lägre i Sverige än i andra rika länder, men rökningen orsakar ändå mer ohälsa och för tidig död än något annat. Rökning orsakar nära 7 000 dödsfall varje år. Hälften dör före 70 års ålder.

Att vaneröka är ett av de största hoten mot den egna hälsan som en person kan utsätta sig för. Drygt 15 procent av alla svenskar över 18 år röker dagligen, nästan lika många röker av och till, och i stort sett alla vet att det är farligt. Ändå har många rökare mycket svårt att sluta. Men det finns bra råd och behandlingar när man väl har bestämt sig och det är alltid värt att försöka sluta röka.

 

Rökning orsakar skador

För en del människor är risktagande en viktig del av livet, och många rökare tror fortfarande att de med lite tur kan undvika skador. Men undersökningar visar att rökare både dör tidigare och är sjukare än andra.

Om en rökande kvinna brukar börja känna av krämpor vid 54 års ålder, så känner sig icke-rökaren frisk till 66. Det är 12 friska år längre. Motsvarande för män är 56 respektive 69 år, det vill säga en skillnad på 13 år. Som rökare löper man inte bara större risk att drabbas av lungcancer, KOL, hjärtinfarkt och stroke, utan också av benbrott, struma och åldersblindhet. Alla som röker ett helt vuxenliv får skador.

 

Exempel på risker

Om man röker ett paket cigaretter om dagen och drar halsbloss, så löper man följande risker jämfört med icke-rökare:

  • 15 gånger större risk att få lungcancer
  • tio gånger större risk att få matstrupscancer
  • tio gånger större risk att få kronisk lungsjukdom, KOL
  • fem gånger större risk att få hjärtinfarkt om man är under 50 år
  • tre gånger större risk att få hjärtinfarkt om man är äldre än 50 år
  • tre gånger större risk att få urinblåsecancer
  • tre gånger större risk att få slaganfall, stroke
  • tre till fyra gånger större risk att få tandlossning
  • tre gånger större risk för åldersblindhet, så kallad makuladegeneration.

Dessutom ökar risken för ett stort antal andra sjukdomar om man röker. Exempelvis ökar rökning risken för att utveckla alzheimer två till tre gånger enligt vissa undersökningar.

 

Varför är cigarettröken så farlig?

När man drar ner cigarettröken i lungorna kommer alla de skadliga ämnen som finns i röken snabbt in i blodet. Om man röker 20 cigaretter om dagen handlar det om mer än 4 000 olika ämnen som dras in 200 gånger per dag om man drar tio bloss per cigarett. I röken finns ämnen som är förbjudna i alla andra sammanhang som till exempel kolmonoxid, nitrosaminer, kadmium och benzpyrener.

Nikotin är ett mycket starkt gift som finns i tobak och som är förbjudet att hantera i ren form. Som rökare blir man snabbt van vid nikotin och kan röka flera cigaretter i rad utan att må illa. Men även som van rökare kan man drabbas av till exempel illamående och kräkningar om man får i sig för mycket nikotin

Cigaretterna är med avsikt gjorda så att man ska få en kick av att röka. Tillverkarna har under årtiondena gjort cigaretterna allt farligare. Filter- och lågtjärecigaretter, det vill säga light-cigaretter, har haft rakt motsatt effekt mot det som har sagts i reklamen eftersom de leder till att man i stället drar fler och djupare halsbloss.

Halsblosset är det som skadar i särklass mest, och det skadar oavsett om man röker cigarett, cigarr, pipa eller vattenpipa.

 

Nikotinets roll

Nikotin är ett nervgift som stimulerar hjärnans lustcentrum. Det är starkt beroendeframkallande. De flesta som röker vill ha minst 15 cigaretter per dag och ständig påfyllning för att inte få abstinensbesvär. Vanerökare brukar säga att bara var femte cigarett smakar riktigt gott. De övriga fyra cigaretterna röker man mer av tvångsmässiga skäl.

Nikotin orsakar inte cancer. Cancern orsakas i stället av ett 50-tal andra ämnen i cigaretten. Därför kan man använda nikotin i annan form än cigaretter som läkemedel för att bli av med sitt beroende.

 

Feströkning

Det är svårt att ta reda på hur farligt feströkning är för hälsan. En undersökning i Finland ger en ungefärlig uppfattning om riskerna med tillfällig rökning. Av 10 000 yngre till medelålders män dog ungefär 100 varje år i hjärtsjukdom. 15 var ickerökare, 21 före detta rökare, 24 var feströkare och 42 rökte varje dag. Siffrorna verkar rimliga eftersom feströkning rimligtvis är farligare än passiv rökning. I dessa siffror bortses från alla andra sjukdomar som kan drabba rökare.

 

Anledningar till att man röker

Förutom beroendet finns det flera anledningar till att man röker trots att man känner till riskerna. Man röker för att det känns bra för stunden, för att passa in i en gemenskap, för att ha något att göra, för att ta en paus, för att umgås eller för att stilla oro.

Det finns också vissa kroppsliga besvär där rökning kan ge en viss lindring. Exempelvis kan nikotin lindra tarmsjukdomen ulcerös kolit. Men sammantaget är riskerna med rökning betydligt större än de positiva effekterna.

 

Risker med snusning

Nästan var tredje man under 40 års ålder snusar, men snusning är ovanligare bland äldre. Från prillan under läppen letar sig nikotin sakta ut i blodet och ger en jämn och hög nikotinnivå. Skador på tandköttet är vanliga. Snusning ger ökad risk för cancer i bukspottskörteln. Det finns också undersökningar som visat ökad risk för cancer i matstrupe och magsäck.

Snusare drabbas inte oftare än andra av hjärtinfarkt, men risken för att den ska vara dödlig är större. Enstaka undersökningar pekar på ökad risk för snusare att drabbas av stroke och diabetes men klara bevis saknas ännu.



för erat eget bästa, det är skiiiit farligt! jag ska också tagga ner lite..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0